El grup de Meteors d'ASTER és un clàssic dins de l'Agrupació. L'observació de meteors, a diferència d'altres activitats, no precisa de cap mena d'instrumental. Aquest fet, unit a l'espectacularitat que pot oferir una pluja d'estels fugassos, ha fet que mai hagi faltat a ASTER gent interessada en aquest tipus d'observacions.


Leònida de 1998

Fotografia d'una leònida de la pluja de 1998,
obtinguda per Josep Lluís Salto des de Cal Maciarol (Àger, La Noguera).


Un meteor o estel fugaç és una partícula o cos petit, normalment reste d'un cometa, que en el seu viatjar per l'espai penetra dins de les capes més altes de la nostra atmosfera. Degut a la seva gran velocitat (30 Km per segon o més) el cos s'escalfa fins a la incandescència per fricció amb l'atmosfera, es vaporitza i ionitza l'aire que travessa. Aquesta incandescència i ionització fa que la trajectòria del meteor sigui visible en forma de ratlla luminosa al cel, brillant durant un cert temps (estel·la), mentre el meteor s'extigueix o surt de l'atmosfera.

Quan un meteor és prou gran per deixar una estel·la tant brillant com per il·luminar el paisatge, aleshores parlem de bòlids. Sovint els bòlids van acompanyats d'una ona sonora o espetec, i fins i tot poden arribar a explotar i fraccionar-se en d'altres més petits. L'estel·la que deixa un bòlid pot arribar a ser visible durant hores en els casos més espectaculars.

Aquests cossos que originen els meteors i bòlids, no sempre acaben completament vaporitzats a l'atmosfera. De vegades són prou grans perquè una part arribi a la superfície de la Terra; són el que coneixem com meteorits.

 

blueball.gif (326 bytes) Com s'observen els meteors

L'observació de meteors és una tasca assequible per a tothom, només cal preparar-se un lloc còmode, a ser possible estirat per disposar d'una bona visió del cel, i tant lluny com sigui possible de les llums artificials, quadern, llapis, rellotge sincronitzat i mapes del cel de la zona.

Molts meteors es presenten de forma aïllada i s'anomenen "esporàdics". Durant l'any, però, trobem una sèrie de meteors que viatgen en grup; és el que anomenem pluges. Quan observem una pluja, ens sembla que els meteors venen d'un punt determinat del cel, anomenat radiant. Això és un efecte òptic de perspectiva, ja que en realitat les trajectòries són paral·leles.

Durant una pluja, cal observar els meteors durant vàries hores, dibuixant les trajectòries sobre els mapes i prenet acurades notes sobre temps, duracions, magnituds, etc. Existeixen una sèrie d'instruccions i fitxes especials que les Agrupacions Astronòmiques com ASTER ofereixen als seus membres per dur a bon terme les observacions, així com les cartes i mapes del cel que es necessitin. Els resultats de les observacions es coordinen amb les obtingudes per altres grups, a través de la Sociedad de Observadores de Meteoros y Cometas de España (SOMYCE) o la International Meteor Organization (IMO).

 

blueball.gif (326 bytes) Alguns enllaços d'interès

Aquí teniu una llista d'enllaços sobre el tema de Meteors que us poden resultar interessants: