Ocultacions
Si bé l'observació d'ocultacions és una activitat força arrelada en el sí de la
nostra Agrupació des de fa molts anys, la coordinació del grup de treball no va
començar fins a principis de l'any 1995, poc després d'una famosa ocultació
rasant de Spica per la Lluna (27 de desembre de 1994). En aquest grup de treball
es realitzen observacions d'ocultacions d'estrelles per asteroides i ocultacions
d'estrelles per la Lluna i, posteriorment, es trameten els resultats obtinguts a
centres internacionals de coordinació com ara la
IOTA (International
Occultation Timing Association) o la
EAON (European
Asteroidal Occultation Network). Però vegem una mica què vol dir tot
això de les ocultacions.
En aquestes ocultacions, el moviment en el cel d'un asteroide del nostre Sistema Solar fa que aquest se situï entre una estrella i nosaltres durant alguns segons. Com que en general l'estrella brilla bastant més que l'asteroide, quan aquest se situa entre l'estrella i nosaltres, veiem desaparèixer l'estrella en el cel! L'única cosa que ha de fer l'observador és mirar atentament l'estrella a través d'un telescopi (habitualment cal observar estrelles dèbils) i cronometrar els temps de desaparició i reaparició de l'estrella amb gran precisió. També cal que l'observador conegui exactament les coordenades del lloc d'observació (latitud, longitud i altura sobre el nivell del mar). Si aquest tipus d'observació es realitza de manera coordinada per un bon número d'aficionats separats algunes desenes de quilòmetres els uns dels altres, aleshores es pot arribar a fixar el tamany i la forma de l'asteroide, així com retocar els seus elements orbitals.
Com que la Lluna descriu un moviment orbital al voltant de la Terra, li dóna una volta cada 28 dies aproximadament, el que podem veure és que la Lluna es mou respecte les estrelles. Aquest fet provoca que la Lluna actuï com l'asteroide de l'apartat anterior tapant les estrelles que té al darrera. Les ocultacions d'estrelles per la Lluna es classifiquen en ocultacions rasants i ocultacions normals.
a) Una ocultació rasant té lloc quan l'estrella és ocultada per l'extrem nord o sud de la Lluna. Aquestes ocultacions duren uns 5 minuts aproximadament. En una ocultació rasant es pot veure com l'estrella s'oculta entre les muntanyes de la Lluna per projecció, i l'efecte és bastant espectacular. Aquí podeu veure un gràfic del perfil de les muntanyes de la Lluna obtingut a partir de les observacions realitzades per membres d'Aster i de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell durant l'ocultació rasant de Spica per la Lluna del 27 de desembre de 1994.
L'eix horitzontal indica el temps de pas en minuts d'un punt de la Lluna just per davant de l'estrella. L'eix vertical indica els quilòmetres de desplaçament perpendicular de l'observador respecte la línia d'ocultació rasant (si bé aquí els números són només una etiqueta per cada observador). Les ratlles horitzontals marquen la posició de cada observador. La corba contínua en forma de paràbola marca el límit de la Lluna si aquesta fos una esfera perfecta, i l'altra línia sinuosa no és més que el perfil de les muntanyes de la Lluna! Es espectacular, oi? Doncs encara és més espectacular realitzar una d'aquestes observacions. Un pot anar veient com l'estrella apareix i desapareix més d'una vegada entre les muntanyes de la Lluna! Malgrat l'espectacularitat cal vigilar, doncs com en el cas dels asteroides convé cronometrar els temps de desaparició i reaparició de l'estrella amb gran precisió. Aquestes observacions s'han de realitzar amb telescopi.
b) Una ocultació normal té lloc quan l'estrella és ocultada lluny de l'extrem nord o sud de la Lluna. Aquestes ocultacions duren més temps que les rasants. En una ocultació normal només es pot veure una desaparició i una reaparició. Potser no són tan espectaculars, però què me'n dieu d'això?
Aquest és un enregistrament amb càmera de vídeo convencional (amb el zoom al màxim) de la desaparició durant l'ocultació normal d'Aldebaran del dia 14 de març de 1997. És sorprenent veure com l'estrella desapareix de cop!
Alguns enllaços
d'interès
Aquí teniu una llista d'enllaços que us poden resultar interessants: