Planetaria

Imatges  de Socis

 

 

La Secció de Planetària d'ASTER és una de les més antigues de l'Agrupació. Durant tota la seva història, sempre ha hagut a l'Agrupació un nombrós grup d'observadors dedicats al seguiment dels principals planetes del Sistema Solar. A continuació es presenten les principals tasques observacionals que es duen a terme en l'actualitat:

 

blueball.gif (326 bytes) Evolució de les formacions atmosfèriques i superficials dels planetes

Dibuix de Júpiter per D. Fernández Júpiter i impactes SL-9 per A. Capell

El seguiment de l'evolució dels detalls visibles a través del telescopi en els planetes Venus, Mart, Júpiter i Saturn ha estat una de les tasques més importants desenvolupades per la nostra secció. En concret, concentrem els nostres esforços en els següents aspectes:

De forma esporàdica també es fan observacions de la resta dels planetes del Sistema Solar (Mercuri, Urà, Neptú i Plutó), objectes menys importants de cara a l'interès de l'aficionat.

 

blueball.gif (326 bytes) Eclipsis dels satèl.lits de Júpiter

Des de la campanya de 1993 se segueixen assíduament els eclipsis dels satèl.lits galileans de Júpiter. Aquests fenòmens es produeixen quan un satèl.lit entra (desaparició) o surt (reaparició) del con d'ombra del planeta. Totes les observacions són enviades a final de campanya a J.E. Westfall (ALPO, Association of Lunar and Planetary Observers), J.E. Arlot (BdL, Bureau des Longitudes) i J.H. Lieske (JPL, Jet Propulsion Laboratory).

Les efemèrides per aquests fenòmens les podeu trobar aquí (enllaç a efemèrides d'Aster).

També estan a la vostra disposició unes instruccions d'observació d'aquests fenomens. Igualment, s'ha creat un formulari per enviar directament les observacions a través del navegador d'Internet. Si vols veure les observacions recollides durant la present campanya d'observació, pots connectar-te a aquesta plana (enllaç extern).

 

blueball.gif (326 bytes) Fenòmens mutus dels satèl·lits de Júpiter (PHEMU's)

Aquests interessants fenòmens tenen lloc quan la Terra passa pel pla orbital dels satèl·lits de Júpiter, una vegada cada 6 anys aproximadament. Llavors es poden observar eclipsis i ocultacions entre els mateixos satèl.lits.
El
Bureau des Longitudes té una pàgina molt interessant on es dona informació sobre els PHEMU's. Està disponible en dos idiomes:
francès i anglès.

Corba de Llum visual d'un Phemu (D. Fernández).

 

 

Tornar