Planetaria
Imatges de Socis
La Secció de Planetària d'ASTER és una de les més antigues de l'Agrupació. Durant tota la seva història, sempre ha hagut a l'Agrupació un nombrós grup d'observadors dedicats al seguiment dels principals planetes del Sistema Solar. A continuació es presenten les principals tasques observacionals que es duen a terme en l'actualitat:
El seguiment de l'evolució dels detalls visibles a través del telescopi en els planetes Venus, Mart, Júpiter i Saturn ha estat una de les tasques més importants desenvolupades per la nostra secció. En concret, concentrem els nostres esforços en els següents aspectes:
De forma esporàdica també es fan observacions de la resta dels planetes del Sistema Solar (Mercuri, Urà, Neptú i Plutó), objectes menys importants de cara a l'interès de l'aficionat.
Des de la campanya de 1993 se segueixen assíduament els eclipsis dels satèl.lits galileans de Júpiter. Aquests fenòmens es produeixen quan un satèl.lit entra (desaparició) o surt (reaparició) del con d'ombra del planeta. Totes les observacions són enviades a final de campanya a J.E. Westfall (ALPO, Association of Lunar and Planetary Observers), J.E. Arlot (BdL, Bureau des Longitudes) i J.H. Lieske (JPL, Jet Propulsion Laboratory).
Les efemèrides per aquests fenòmens les podeu trobar aquí (enllaç a efemèrides d'Aster).
També estan a la vostra disposició unes instruccions d'observació d'aquests fenomens. Igualment, s'ha creat un formulari per enviar directament les observacions a través del navegador d'Internet. Si vols veure les observacions recollides durant la present campanya d'observació, pots connectar-te a aquesta plana (enllaç extern).
Aquests
interessants
fenòmens
tenen
lloc
quan
la Terra
passa
pel
pla
orbital dels
satèl·lits
de Júpiter, una vegada
cada 6 anys
aproximadament.
Llavors
es poden observar eclipsis
i ocultacions
entre els
mateixos
satèl.lits.
El Bureau des Longitudes
té una pàgina
molt
interessant
on
es dona informació
sobre els
PHEMU's.
Està
disponible en dos idiomes:
francès
i
anglès.