VARIABLES
La Secció d'Estrelles Variables d'Aster es dedica a l'estudi de les variacions de lluminositat en funció del temps que pateixen certs tipus molt especials d'astres, els anomenats estels variables. Tot aquell membre de la nostra Agrupació que tingui interès en l'observació d'estels variables té cabuda dins la secció. Aquesta no és un grup tancat d'observadors dins d'Aster i no té doncs cap sentit plantejar-se quins membres pertanyen o no a ella. És simplement una forma d'agrupar temporalment totes aquelles persones que estan observant en algun moment donat una variable o altra. Tant el coordinador com qualsevol Soci de l'Agrupació pot proposar observacions o programes. La figura del coordinador només existeix perquè sempre hi hagi algú responsable de reunir les observacions fetes pels Socis i publicar-les al nostre butlletí o enviar-les a organitzacions internacionals dedicades a coordinar aquest tipus d'observacions, com ara l'AAVSO, (American Association of Variable Stars Observers), o l'IBVS, (International Butlletin of Variable Stars)
Fins a principis de la dècada dels noranta, quasi tots els observadors d'estels variables de la nostra Agrupació fèiem les observacions i estimàvem la brillantor dels estels utilitzant l'anomenat mètode d'Argelander, que no consistia més que en donar una mesura subjectiva de la diferència de brillantor entre dos estels de referència de magnitud coneguda i l'estel variable observat. Aquest mètode donava resultats relativament bons per a estels amb una variació de lluminositat major de 3 o 4 dècimes de magnitud. Però per obtenir bones corbes de llum d'estels que presentaven una variació per sota d'aquests valors, es necessitaven observadors experimentats per a poder reduir els errors observacionals i obtenir resultats fiables.
Però a principis i mitjans dels noranta, la tecnologia de les càmeres CCD va arribar al món dels aficionats. Aquests estris van reduir el seu preu i van començar a fer-se assequibles per a les nostres butxaques. Fins llavors existien els fotòmetres, però requerien una tècnica observacional que demanava molt d'esforç per part de l'observador tant en el moment de l'observació com en el de la reducció. L'arribada de les noves càmeres CCD ha reduït molt l'esforç que ha de fer l'observador, i ha aportat nous avantatges sobre la tècnica d'observació, com el fet de poder observar simultàniament l'estel variable i els estels de comparació uniformitzant d'aquesta manera els efectes de la pertorbació atmosfèrica.
Mentre no vam disposar d'una càmera CCD a l'abast dels socis de l'Agrupació, vam fer observacions d'estels de tot tipus. Des d'estels periòdics tipus eclipsants algòlides, o cefèides, com RZ Cas o RT Aur, fins a estels semirregulars com R Sct. En aquests casos, l'amplitud de variació de l'estel era prou gran com per a permetre obtenir bones corbes de llum. La corba de llum que pots veure a continuació és un exemple d'observació visual.
Però quan vam poder tenir al nostre abast una CCD vam començar a explorar aquesta nova tècnica. Al principi els resultats no eren gaire bons, degut a la nostra inexperiència en aquest camp, obtenint resultats semblants als obtinguts visualment. Però a mesura que vam començar a descobrir els petits secrets i trucs de l'observació amb CCD, els resultats van anar millorant fins arribar prop del límit de les prestacions de la càmera. Com a mostra de tot això, podeu veure algunes de les corbes obtingudes:
Mínims de V1016 Ori per a la tardor-hivern 2006 2007
Els eclipsis per a la propera temporada tardor hivern no són particularment favorables.
En les previsions es fa esment de BM Ori, que és una de les estrelles de comparació i que també es variable algòlida, amb mínims donats per 2440265,343 + 6,470525 dies
Els mínims de V1016Ori tindran lloc en les següents dates i hores :
27/9/06 a 23h 07UT . El eclipsi tindrà lloc una mica abans de la sortida d’Orió. Per tant serà observable la nit del 27 a 28, des de ben passada la mitja nit fins a trenc de l’alba.
La lluna nova del 22/9 no interferirà l’observació. No coincideix amb eclipsi BM Ori.
2/12/06 a 9h 30UT . La nit del 1 al 2 de desembre es podrà veure el principi de la branca descendent. La lluna serà quasi plena. No hi ha eclipsi de BM Ori.
5/2/07, a 19h 54UT . A primeres hores de la nit del 5 al 6 de febrer serà observable la recuperació després de l’eclipsi. La lluna haurà estat plena el 2/2.
Està previst un eclipsi de BM Ori el dia 6/2 a 14h30. Tenint en compte la seva durada, començarà aproximadament a 3h UT, un cop ja posta la constel.lació d’Orió.
Diagrama fase/magnitud de la variable V1016 Ori (Theta 1 Ori A)
Com fer fotometria ( Astroart)
OBSERVACIONS
R UMa 20060306,966 10,4 CLS
T Cep 20060202,785 8,1 CLS
R Lep 20060202,799 8,1 CLS
R UMa 20060202,926 8,5 CLS
Z UMa 20060202,940 8,4 CLS
R Leo 20060202,942 8,6 CLS
R LMi 20060202,959 9,3 CLS
R Leo 20060325.852 6.2
Enllaços externs